
A face promovare pe Facebook în 2020 este puțin tricky. De ce spun asta? Pentru că există foarte multe modalități de a te promova pe această platformă, însă unele dintre ele nu mai funcționează.
În articolul de față o să îți prezint, cât de în detaliu pot fără să te plictisesc, ceea ce funcționează bine pe Facebook și ceea ce nu mai funcționează deloc sau aproape deloc.
Hai să începem!
Ce nu funcționează atunci când faci promovare pe Facebook?
1. Promovarea organică
Dacă până în 2017-2018, partea organică funcționa foarte bine pe această rețea, în ultimii ani, din cauza schimbării algoritmilor acestei platforme, reach-ul organic a scăzut dramatic.
Dețin o pagină cu peste 20.000 de urmăritori/aprecieri, iar postările pe care le public acolo ajung la maximum 300 de persoane, ceea ce este foarte puțin. Ah și cifrele astea le ating atunci când mai obțin și like-uri sau distribuiri la postările respective.
Nu contează că este vorba despre imagini, articole sau clipuri video, în mare parte toate funcționează prost, iar impactul este aproape inexistent.
2. Promovarea plătită direct din pagină

Știu că e greu să folosești Business Manager și poate îți prinzi urechile acolo, dar dacă nu vrei să faci promovare plătită cu el, mai bine păstrează-ți bugetul și investește-l în altceva, nu în boost la postările de pe pagină.
Nu faci altceva decât să crești reach-ul, însă nu vei obține rezultate/vânzări dacă faci doar asta.
Această tactică a postărilor „boostuite” poate fi facilă dacă este dublată de reclame făcute cum trebuie din Business Manager, dar despre asta vorbim puțin mai târziu în articol.
3. Mai multe like-uri pe pagină nu înseamnă mai multe vânzări

Cum spuneam la punctul 1, reach-ul organic este mort. De aceea și dacă ai 1000 de like-uri pe pagină și dacă ai 20.000, rezultatele pot fi asemănătoare în materie de vânzări.
Nu îți concentra energia și bugetul în a face promovare pe Facebook pentru a obține cât mai multe like-uri pe pagină pentru că e un efort degeaba.
Contează numărul like-urilor pe pagină, doar ca o dovadă socială. Asta înseamnă că e de ajuns să ai câteva mii pentru a-ți îndeplini obiectivele de business.
Ce funcționează atunci când faci promovare pe Facebook?
1. Grupurile de Facebook
Dacă vrei să ai un impact organic mai mare, e necesar să ai un grup de Facebook. Postările pe care le publici acolo au mult mai multe șanse să ajungă în fața persoanelor care sunt deja înscrise în grup. Mai mult decât atât, o comunitate unită care are încredere în tine sau în brandul tău poate genera profit mare.
Mie îmi place să zic mereu că dacă regele în mediul online este conținutul, regina este relația sau încrederea. Și pe grupurile de Facebook chiar poți forma o comunitate care să aibă încredere în tine.
2. Roboții de Messenger (chatbot)

Când vorbim de chatbot vorbim despre promovare pe Facebook plătită. De ce? Pentru că de cele mai multe ori, există costuri de implementare și de găzduire a acestor instrumente, dar pentru mai multe detalii, îți recomand blogul RoboMarketing.
Roboții de Messenger sunt niște algoritmi dezvoltați în aplicația Facebook Messenger care pot automatiza o conversație. Mai mult de atât, ei se comportă asemănător cu email marketing.
Adică toți cei care au intrat în conversație cu pagina ta de Messenger, se înscriu automat într-o bază de date pe care tu o poți folosi ulterior să le trimiți mai multe mesaje.
Diferența dintre chatbot de Facebook Messenger și email marketing este că pe Messenger, ratele de deschidere a mesajelor sunt de 3 ori mai mari decât pe email, iar interacțiunea este mult mai prietenoasă și în timp real.
3. Promovarea plătită din Business Manager
Sau reclamele! Cu toții știm ce înseamnă aia o reclamă și mai mult ca sigur ai văzut și tu cel puțin 10 pe Facebook. Am scris și un articol legat de asta care se numește „Reclame pe Facebook? De ce le vezi?”
Dar să revenim la oile noastre. Poți pierde foarte ușor bani atunci când faci reclame din Business Manager. Aproape la fel de ușor ca în cazul în care dai boost la postări. Asta dacă nu faci reclamele așa cum trebuie.
De aia vreau să-ți ofer câteva ponturi de care să ții cont atunci când faci o reclamă din Business Manager:
a. Obiectivul campaniei
Dacă ai intrat măcar o dată în Business Manager să faci promovare pe Facebook, ai văzut că în momentul în care te apuci să creezi o reclamă trebuie să alegi un obiectiv.
Obiectivele sunt împărțite în 3 categorii: vizibilitate, considerare și conversii.
Obiectivele din categoria vizibilitate sunt cam inutile în 2020. Ori că faci un boost post, ori că faci o reclamă cu un astfel de obiectiv e cam la fel. Dar poți folosi aceste obiective în paralel cu altele, dar deja intrăm în tehnici avansate de a crea reclame pe Facebook și nu este cazul aici.
Categoria de considerare îți pune la dispoziție mai multe tipuri de obiective: trafic, interacțiuni, instalări de aplicație, vizualizări de clip video, generare de clienți potențiali și mesaje.
Eu folosesc cel mai des obiectivele de trafic și de mesaje din această categorie. Toate dintre acestea pot da randament foarte mare dacă sunt folosite în combinație cu alte practici de marketing, dar și cu un funnel de vânzare. Voi vorbi despre asta curând.
A treia secțiune de obiective face referire la conversii, iar pentru a folosi acest tip de obiective, trebuie ori să ai o locație fizică, ori să ai instalat pe site Pixelul Facebook.
Este categoria care poate funcționa cel mai bine atunci când vine vorba despre a face vânzări, însă este categoria în care o reclamă se setează mai greu.

b. Setarea audienței
Setarea audienței potrivite este crucială în rularea unei reclame care să aducă rezultate. Aici sunt mai multe categorii de audiențe pe care le poți folosi, de la audiențe reci bazate pe interese prestabilite de Facebook, la audiențe personalizate axate pe baza de date create în Pixelul de Facebook sau de alte instrumente oferite de platformă și mai sunt și audiențele asemănătoare.
Despre toate astea voi vorbi într-un articol viitor. Ce trebuie ținut minte aici este că pentru a reuși să stabilești o audiență bună pe Facebook este necesar să îți creezi un avatar de client ideal. Cum se face asta? Răspunzând la câteva întrebări pe care le poți găsi aici.
c. Setarea reclamei
Am ajuns la partea finală a promovării plătite pe Facebook, mai exact a creării unei reclame pe platforma asta.
Setarea reclamei înseamnă setarea tuturor lucrurilor care apar în fața audienței tale: textul reclamei, grafica sau vizualul reclamei, îndemnul la acțiune (CTA) și butonul.
Îți dau mici ponturi aici legate de cum ar trebui să arate textul și grafica reclamei, dar le voi detalia într-un articol special în scurt timp.
Textul reclamei ar trebui să urmeze metoda AIDA: atenție-interes-dorință-acțiune. Poți căuta mai multe despre ea pe Google sau poți aștepta articolul meu viitor.
Vizualul reclamei trebuie să aibă câteva elemente inedite pentru a atrage atenția ochiului uman: linii oblice, culori contrastante, persoane în ipostaze „mai ciudate”.

Deci merită sau nu merită să investești bani în promovare pe Facebook?
Răspunsul la această întrebare este: DEPINDE!
Depinde în ce direcții investești acești bani. Dacă ai de gând să îți consumi timpul și banii doar creând postări și publicându-le pe pagina ta… Asta e cam degeaba. Dar dacă începi să lucrezi cu reclame sau cu grupuri de Facebook, cu siguranță merită să investești în promovare pe Facebook.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă marketingul în mediul online, dă-mi un follow pe Instagram și întreabă-mă acolo ce și cum. Îți răspund cât de repede pot.
Cu drag,
Claudiu Margină